Open Klaverjas

Open klaverjas is een klaverjas variant maar dan voor 2 personen. Gewoonlijk wordt klaverjas door vier personen gespeeld. Deze vier personen worden verdeeld over twee teams, waarbij ze tegenover elkaar moeten zitten. Die constructie is kenmerkend voor de variaties Amsterdams en Rotterdams klaverjas. In geval van open klaverjas zijn er twee spelers. Ook hierbij geldt dat de spelers tegenover elkaar moeten zitten.

Gratis Klaverjassen

De verdeling in rijen

Het verdelen van de kaarten gebeurt 4×4. Uiteindelijk heeft dan iedere speler twee rijen van vier. De kaarten worden voor de spelers gelegd op de tafel, met het plaatje naar beneden. Voor de spelers is dus niet direct te zien, welke kaarten ze hebben.

Troef kiezen

De bovenste kaarten van de voorste rijen worden opgedraaid. Vervolgens wordt de troef gekozen. Dit gebeurt door een kaart te draaien, te spelen of te passen. Als een speler kiest voor pas, dan heeft de speler de optie een troef te kiezen. Daarna worden de volgende acht kaarten omgedraaid.

Het spelen

De speler die nu de beurt heeft, kiest een van de kaarten en speelt op basis van deze kaart. Ook de volgende speler speelt met de volgende soort kaart. Pas als een slag gespeeld is, mogen de andere kaarten gedraaid worden.

Roem inzetten

Het inzetten van roem is bij open klaverjas anders dan bij de traditionele klaverjas. Dit wordt pas toegepast bij maximaal acht open kaarten. Alleen de Vrouw en de Heer van de troefkleur kan op tafel gelegd worden.

De punten optellen

Net als bij de normale klaverjas worden hier de punten bijgehouden. Vanzelfsprekend moet hier iedere speler zoveel mogelijk punten binnen halen. In ieder geval de helft plus een. Het optellen van de punten wordt op dezelfde wijze uitgevoerd als de normale klaverjas.

Geen teamspeler

Wat natuurlijk wel een verschil is, is dat de spelers alleen zijn. Ze hebben geen medespeler die kan helpen in het behalen van de punten. Met vier personen bestaat nog de kans dat de andere speler nog een kaart kan spelen of kan overtroeven. Bij het open klaverjas zijn er maar twee spelers die tegen elkaar en ieder voor zich spelen. Dat betekent dat de kans op pas wellicht groter is. Niet zo vreemd dus dat er wat geïmproviseerd wordt met de spelregels.

Verbeteren

Klaverjas is een leuk spel om te spelen, alleen zijn er wel teams nodig. Om beter te worden in het spel, is regelmatig spelen handig. Wanneer niet voldoende spelers beschikbaar zijn, dan is het fijn om klaverjas ook met twee personen te spelen. Al is het maar om het spel onder de knie te krijgen.

Het open klaverjas geeft de kans om ook het troeven en de puntentelling te leren. Probeer wel regelmatig het spel ook te spelen in een groep van vier personen. Al is het maar om te weten wanneer welke speler kan spelen, troeven of passen.

 

© 2019 Klaverjassenonline.nl | Alle rechten voorbehouden.