Klaverjassen


Klaverjassen is een zeer bekend kaartspel in Nederland. Na lang spelen zal je pas alles doorhebben, maar het is goed om alvast de basis door te hebben (de spelregels). Een duidelijke uitleg over het klaverjassen en zijn varianten vindt u hier.

Gratis Klaverjassen

Kaartspellen zijn een van de vele gezelschapspellen die gespeeld worden. Het voordeel is dat kaarten makkelijk mee te nemen zijn. Tijdens sociale gelegenheden is het een ideale manier om samen te zijn en toch iets om handen te hebben. In het spel klaverjas speel je niet alleen maar in een gezelschap, maar ook in teams. Dit vraagt ook om een goede samenwerking en inzicht tijdens het spel. Dat maakt klaverjas voor velen een uitdagend en plezierig kaartspel.

Een kaartspel voor de familie

In Nederland is klaverjas een van de eerste kaartspellen die bekend werd. Hoewel het makkelijk te leren is, vraagt het wel iets van het denkvermogen. Kinderen kunnen de basis leren en deze ontwikkelen door met oudere kinderen en volwassenen te spelen. Het is daarmee duidelijk een spel voor de hele familie.

Het aantal deelnemers

Met een set kaarten in huis en minimaal vier personen kan het klaverjassen beginnen. Verdeel het totaal aantal deelnemers onder twee teams en vervolgens de kaarten. Klaverjas is ook mogelijk met drie of vijf deelnemers, maar vier is toch het meest ideale vanwege het even aantal.

Afwijkende aantallen

Er gelden ook andere spelregels als er met een ander aantal dan vier wordt gespeeld. Dit heeft invloed op de verdeling en de rol van de spelers. Zo krijgen spelers de rol van speler of gever toegewezen. Andere varianten van klaverjas geven de mogelijkheid om het spel toch met een ander aantal dan vier mensen te spelen.

De winst voor het team

Na het verdelen van de teams, kan het echte klaverjassen starten. De bedoeling is dat de punten per team binnengehaald wordt. De deelnemers spelen bij klaverjas niet voor hun eigen winst, maar voor de winst van het team. Hoe tot die winst gekomen wordt, is bepalend voor het type klaverjas.

Troefplicht, introeven en overtroeven

De basisregels komen wel overeen. Waar op gelet moet worden is de troefplicht en het introeven of overtroeven. Hoe dit wordt toegepast is afhankelijk van het spelen van de Amsterdamse of de Rotterdamse variant. Bepaal daarom ook met de deelnemers welke variant gespeeld gaat worden.

Online klaverjas spelen

Online wordt het klaverjassen ook steeds meer aangeboden. Let hier ook op het type variant wat aan een tafel wordt gespeeld. Verdiep je goed in de regels en het tellen van de punten. Zeker voor beginners is het handig te weten welke kaarten hoeveel punten binnenhalen en wanneer introeven is toegestaan.

Klaverjas is een spel voor iedereen, maar het vraagt wel om kennis over de spelregels. Online is het moeilijker een vraag te stellen aan de medespelers. Dan is het makkelijker om in ieder geval op de hoogte te zijn van de termen, de regels en de waarde van de kaarten.

© 2019 Klaverjassenonline.nl | All Rights Reserved