Klaverjas staat bekend als een kaartspel dat door vier personen gespeeld wordt. Deze vier personen zijn verdeeld in twee teams. Een ander kenmerk van klaverjas is dat de teamgenoten tegenover elkaar zitten. Het kaartspel is niet alleen in Nederland bekend, ook in Frankrijk en Noord-Amerika wordt het spel veelvuldig gespeeld.
In Frankrijk wordt het Belote genoemd, de Noord-Amerikaanse spelers noemen het Tarbish. Nederland heeft de naam afgeleid van het oude begrip ‘jas’. Deze staat voor boer en is de hoogste troef bij het spel klaverjas. In Nederland zijn er meerdere uitvoeringen ontstaan, waaronder de Amsterdamse en de Rotterdamse variant.
Bepaal de troefkleur
Voor klaverjas worden niet alle kaarten gebruikt. Alleen de kaarten van 7 en hoger met daarbij de azen. Een gehele wedstrijd heeft 16 spellen, ook wel aangeduid als boompje. Alle spelers krijgen de kans vier keer te delen.
Na het delen van de kaarten, moeten er twee dingen bepaald worden: welke partij het spel speelt en welke kleur de troef wordt. Hiervoor zijn bij klaverjas drie manieren mogelijk: de klassieke traditionele manier, verplicht spelen en leiden.
Traditioneel klaverjas
Tijdens de traditionele vorm wordt een kaart van de niet gebruikte stapel gebruikt om de troefkleur vast te stellen, deze is altijd klaveren. De speler links van de deler begint met spelen. De speler heeft dan twee opties: pas of speel.
Kies voor spelen indien de partner meer dan de helft van de punten binnenhaalt. Uiteraard probeert de andere partij dit te voorkomen. In geval van pas, passen alle vier de spelers. Dan kan een volgende kaart gedraaid worden en op een andere kleur geboden worden.
Verplicht spelen en Leids
Bij verplicht spelen (ook bekend als Utrechts) wordt meteen een troefkleur vastgesteld door de gever. Deze komt dan direct uit en het spel begint. Bieding van andere spelers is in deze variant niet nodig. Dit in tegenstelling tot Leids waarbij de troefkleur juist door bieding wordt vastgesteld.
Haal de punten binnen
Beide teams streven ernaar alle 162 punten binnen te halen. Het team wat minimaal 82 punten behaald, wint het spel. Het aantal punten wordt bepaald door de type kaarten. De punten zijn verdeeld over de kaarten.
De boer (jas) is met 20 punten het meeste waard. Daarnaast kan je extra punten behalen met roem waarbij een serie kaarten een aantal punten oplevert.
Zo leveren drie kaarten met dezelfde kleur 20 punten op en vier kaarten in dezelfde kleur maar liefst 50 punten. In geval van vier kaarten in een slag, dan haal je 100 punten roem binnen. De roem speelt zeker een grote rol in het verzamelen van de punten.
De verschillen
Roem is bij de internationale varianten geen onderdeel van het spel. In Nederland is dat bij alle klaverjas varianten een onderdeel van het spel. Het verschil tussen het Amsterdamse en het Rotterdamse spel is de mogelijkheid voor introeven of overtroeven. Bekijk dus goed wat voor klaverjas er wordt gespeeld, voordat je aanschuift bij een klaverjas-team.