Klaverjassen: wat betekent het toch?

Het is niet echt een vraag die iedereen zich stelt. Voor de meeste van ons is een naam slechts een naam, en dat geldt ook voor klaverjassen. Het is maar een spel, en hoewel online klaverjassen meer en meer populair wordt, zijn er niet veel van ons die even stil willen staan om op die vraag een antwoord te vinden. Jammer, want de naam Klaverjassen is wel interessant.

Er zijn veel varianten van de naam ‘Klaverjassen’, en met sommige (zoals ‘Klaberjass’) is het makkelijk om het klein verschil te verstaan, terwijl men voor andere namen (Klobiash) toch wel een beetje inbeelding of taalkennis nodig heeft. Geschiedenis leert ons wel dat de oorsprong van Klaverjassen in Germaanse gebieden gevonden wordt, en dus hoeven we onze inbeelding niet té veel gebruiken.

Het eerste deel van het woord Klaverjassen (de klaver), spreekt voor zichzelf. Het is het kleine plantje die met op de weide vindt. Met harten dacht men aan de kerk en de pastoor, met ruiten (diamanten) bedoelde men de handelaars, en de schuppen (of schilden) betekende de edelheid, het koninkrijk of oorlog. De klaver (of, in de Germaanse kaarten, de eikel) was altijd de favoriet van het volk en werd met de middeleeuwse boer geassocieёerd – de wijsheid van de natuur, de meerderheid, hard werken en goed lachen.

Het tweede deel ligt niet voor de hand, maar waarschijnlijk komt de ‘jassen’ in Klaverjassen van de eigennaam ‘Jass’ of ‘Jasper’, een veel voorkomende mannelijke naam, nogmaals ter ere van de middeleeuwse landbouwer.
Alhoewel het internet ons online Klaverjassen geeft staat de boer (in sommige gebieden ‘de zot’) dus nog steeds centraal in het spel, en de boer van de troef heeft inderdaad de grootste waarde en levert de spelers de meeste punten op. Klaverjassen, of online klaverjassen, is een spel waarin men de andere spelers probeert te forceren de kaarten met de meeste waarde neer te leggen zodat die op jouw scorekaart kunnen opgeteld worden. Men speelt met strenge regels waardoor men een andere speler tot een bepaalde keuze probeert te dwangen, en men heeft net zoals een landbouwer behoefte aan een geluk, inzicht, en een begrip van hoe je partner en tegenstanders het spel Klaverjassen kunnen beinvloeden. Met online klaverjassen wordt het nog een beetje moeilijker, aangezien je je partner’s gezichtsuitdrukkingen niet kan zien.

De bedoeling en de regels van Klaverjassen, alsook de verschillende mogelijke combinaties om grotere scores te verkrijgen, maakt het spel niet alleen boeiend maar ook verslavend – en dat is precies de reden waarom online Klaverjassen zo populair is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Klaverjassenonline.nl | Alle rechten voorbehouden.