Klaverjassen: een spel uit het verleden

Velen zijn bekend met het spel klaverjassen. Of je het nu thuis speelt of je aan online klaverjassen doet, het spel klaverjassen word door velen gespeeld. Ook kan je de spelregels online vinden als je er nog niet met bekend bent. De spelregels van online klaverjassen zijn uiteraard hetzelfde als de spelregels van het offline klaverjassen. Het online klaverjassen is echter wel gemakkelijk aangezien je bij het online klaverjassen niet vals kunt spelen. In de 19de eeuw was het spel klaverjassen ook bekend en werd overal gespeeld. Nochtans bedoelde men met dit een heel ander spel dan men nu speelt onder dezelfde naam. Dit spel noemde men toen ook gewoon klaverjassen maar was soms ook als smousjassen bekend. Nu kent men deze oude vorm van klaverjassen als vijfhonderden. Sommige dingen zijn hetzelfde maar om het sneller uit te leggen, verklaar ik hier gewoon de grootste verschillen.

Het punten tellen, dat men ook wel ogen tellen noemt, gebeurt enkel voor de plaatjes kaarten. De boeren tellen 1 punt, de vrouw 2 punten en de heren respectievelijk 3 punten. De aas telt steeds als 11 punten. De jas telt er 20 en de negen troef telt er 14.

Het doel van het spel is om 500 punten te scoren. Ook is het belangrijk dat de verliezer 250 punten haalt of minder. Indien de verliezer op het moment dat je je 500 punten hebt, minder dan 250 punten heeft, ben je een dubbele winnaar. Dit is nochtans niet altijd zo. Deze regel moet men afspreken voor men aan het spel begint.

Net als in het huidige klaverjassen gebruikt men 32 kaarten van zeven tot de aas. Aan elke speler worden 9 kaarten uitgedeeld. De 4 kaarten die overblijven zijn de stok en deze plaatst men op de tafel. De allerlaatste kaart van de stok is de troef en deze wordt omgedraaid om dit aan te tonen.

Men speelt het met 2 spelers. Ook met 3 is het mogelijk maar dit is dezelfde manier als het spelen met 2 spelers. De regels bepalen enkel wie er waneer moet aflossen.

Een goed punt aan dit spel is dat er vaste regels bestaand voor mensen die vals spelen. Per ongeluk of niet, het maakt niet uit. Wanneer je de opgespeelde kleur niet bijspeelt, ook wel verzaken genoemd, dan verlies je 100 punten. Indien je vals roemt, zijn de straffen nog strikter. Dan verlies je 200 punten. Als je dit 2 keer doet verlies je automatisch het spel. Als je met 10 kaarten speelt, en niet de normale 9. heeft men hier ook vaste strafregels van toepassing op.

Vijfhonderden kan een goede afwisseling zijn indien je de andere kaartspellen beu gespeeld bent. Het is nochtans niet op het internet te vinden zoals online klaverjassen van nu. Dus lees je best even de volledige regels door voor het thuis te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Klaverjassenonline.nl | Alle rechten voorbehouden.