Klaverjassen en het Nederlandse elftal

Het Nederlandse Elftal doet het zeker niet slecht in Zuid Afrika. En dat is mogelijk grotendeels te danken aan coach Bert Van Marwijk. Hij heeft het nochtans niet makkelijk. Arjen Robben, die momenteel van blessure herstel en daarom niet in de basisopstelling speelt tegen Denemarken, is maar een van de problemen.

Er komt immers heel wat meer bij kijken dan een goede opstelling te hebben. Klimaat, accommodatie, training en teamwerk zijn natuurlijk ook belangrijke factoren om rekening mee te houden op het wereldkampioenschap.

Er is nochtans een andere belangrijke factor om rekening mee te houden… het generatie verschil. Net als het seizoen van 2008 waar Gertjan Verbeek overhoop lag met de oudere spelers van Feyenoord kan dit evenzeer gebeuren in het Nederlandse Elftal. Men houd hier dan ook sterk rekening mee. Dit is nochtans helemal niets nieuw. Beenhakker sprak in de jaren tachtig al over de patatgeneratie en Foppe de Haan had het tijdens zijn periode bij Jong Oranje al over de iPod generatie. Nu heeft men het over de klaverjassen generatie.

Maar hoe kan een kaartspel als klaverjassen een invloed hebben op voebtal? Waar de jongere spelers zich al snel na de wedstrijd op hun kamer af zonderen om Playstation te spelen, spelen de oudere spelers meer van het sociale klaverjassen spelen na de wedstrijd. En wie hoort zich aan te passen, de jongere of oudere generatie. Het is een delicaat probleem al lijkt het bijna belachelijk maar het is ook weer iets om rekening mee te houden. Het gaat immers om teamwerk, en dat bereik je niet enkel in de trainingen. De eerste stap hiervoor is immers acceptatie op alle gebieden. Voor je dit hebt is het helemaal niet mogelijk om over teamwerk te praten.

Volgens consultant Erik Metgod, die zich specialiseert op het samenstellen van teams voor grote bedrijven, en generatiemanagement doet voor sport en het bedrijfsleven staat het Nederlandse Elftal er op dit vlak althans goed voor dit jaar. Bert Van Marwijk die al eerder wereldkampioen klaverjassen werd kan met de oudere generatie natuurlijk goed overweg. Nochtans is het volgens Metgod een goed idee om een jongere trainer toe te voegen ook al heeft die dan nooit op hoog niveau voetbal gespeeld voor de jongere generatie.

Het zijn allemaal dingen open voor speculatie en misschien vind u al die bijzaken over klaverjassen helemaal niet zo belangrijk. Wat wij belangrijk vinden is dat Nederland dit jaar de finale wint in het voetbal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Klaverjassenonline.nl | Alle rechten voorbehouden.